5 Activitats Naturalistes per l’Estiu a l’Espluga

Article publical a el Francolí del Juliol-Agost del 2016

Us voldria proposar diverses activitats fàcils de caire naturalista per a aquest estiu que podeu fer a l’entorn de l’Espluga.

Per a les activitats d’observació d’animals cal observar una sèrie de normes bàsiques per tal de gaudir el màxim de l’experiència, respectar el medi i en el fons maximitzar les possibilitats d’èxit, que mai són del 100% doncs parlem d’animals salvatges:

  • Mantingueu silenci, no feu moviments bruscos ni correu.
  • Guardeu distància amb els animals per a no provocar que fugin
  • Utilitzeu binocles per a poder veure bé els animals a distància sense espantar-los
  • No espanteu els animals un cop els heu vist, doncs en fareu més difícil l’observació en el futur
  • Si aneu amb gos, assegureu-vos que no espanti els animals: controleu que no bordi ni marxi del vostre costat
Cabirol

Observeu cabirols anant al jaç

Aquest cèrvid va ésser reintroduït amb èxit fa anys a les nostres terres i ara es pot observar a qualsevol punt del terme.

On anar? A Sant Miquel, des de baix a la carretera junt a l’oratori mireu amunt la muntanya a l’altre costat del riu: diversos cabirols hi tenen el jaç al que s’acosten abans de la posta del Sol. Limiteu-vos a observar-los des de la carretera.

Cal portar: Binocles, repel·lent de mosquits

Fixeu-vos en: Els mascles tenen banyes, les femelles no en tenen i sovint les veureu acompanyades d’immadurs.

Xoriguer

Gaudiu del llarg vol dels rapinyaires

La riquesa de territoris de l’Espluga permet una gran diversitat de rapinyaires tals com àguiles, falcons, esparvers... alguns planegen durant llargues estones buscant preses permetent-nos gaudir d’un gran espectacle

On anar? Les planes de secà de l’Espluga al Nord de l’autopista, des de mig matí fins la posta del sol. Amb poca sort veureu xoriguers fent l’aleta o aligots volant en la distància. Sovint veureu l’àguila marcenca a l’aire buscant serps.

Cal portar: Binocles, guia d’ocells

Fixeu-vos en: què fa l’ocell?, com són les ales (en punxa, amples, marcant “dits”) com és la cua (llarga, curta, en V, recta, en “bano”) i quins colors i marques té. Aquests trets poden ajudar a identificar l’espècie

Rastregeu animals salvatges

Els animals salvatges solen ser molt tímids i no es deixen veure gaire, però podem llegir els seus rastres (petjades, excrements, restes de menjar, caus...) per a determinar-ne la seva presència i els seus hàbits.

On anar? A qualsevol lloc del terme, busqueu llocs de sòl tou (sorra, fang...) on les petjades quedin marcades amb facilitat per a començar el rastreig.

Cal Portar: Guia de rastres d’animals.

Fixeu-vos en: comenceu per identificar les petjades i excrements.. de quina espècie són?

Abellerol, Merops apiaster, l'Espluga de Francolí

Assistiu al festí dels abellerols

Sens dubte l’abellerol és un dels ocells més vistosos de les nostres contrades, sovint es mou en grans grups i és poc tímid (veieu el Francolí del Maig del 2016).

On anar? A la pista de la Pena, entre les masies i la bifurcació de sentit únic (i accés a la Plaça de la Llibertat), fixeu-vos en els arbres secs que hi ha a les dues bandes del camí. Sovint podreu observar-los millor des del cotxe doncs no s’espanten tant.

Cal Portar: Binocles

Fixeu-vos en: Els abellerols cacen insectes amb el seu vol acrobàtic, quan cacen una vespa o una abella es posen en una branca seca abans de menjar doncs han de retirar el fibló tot gratant l’insecte contra la fusta abans d’ingerir-lo.

Abraceu un Arbre Singular

Des de fa anys el Francolí publica fitxes d’arbres singulars de l’Espluga i molt recentment l’Ajuntament de Vimbodí ha inaugurat un itinerari d’arbres singulars. Hi ha doncs dotzenes d’opcions per a acostar-se a un Arbre Singular, abraçar-lo i sentir la seva força, presència i energia

On anar: Visiteu la pàgina www.NaturaSingular.cat hi ha un mapa interactiu amb dotzenes d’exemplars, inclosos els publicats a el Francolí. També podeu visitar l’itinerari “Arrelats” de Vimbodí que té la sortida a la Plaça de les Orenetes (informació a l’oficina del PNIN a les Masies i a l’Ajuntament de Vimbodí)

Fixeu-vos en: els arbres... vaja que el bosc us deixi veure els arbres, segur que tindreu alguna sorpresa i descobrireu que aquell arbre que sempre heu passat pel costat és una meravella

Les guies de Camp

  • Per a la identificació d’aus aconsello la guia “Ocells de Catalunya, País Valencià i Balears” de Estrada J, Jutglar F, Llobet T i Franch M., editorial Lynx, 2014 (2a edició)
  • Com a guia de rastres us aconsello “Petjades i senyals de la fauna al Bosc de Poblet i la Conca de Barberà” de Cristian Luque i Núria Foguet, editada pel Centre d’història Natural de la Conca de Barberà, 2016. Econòmica i molt pràctica, la podeu comprar a l’oficina del PNIN a les Masies entre d’altres llocs.