el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El calàpet, fidel al seu orígen.

El gripau comú (Bufo bufo), sovint anomenat calàpet a la Conca, és amb els seus 10-20 cm de longitud l’amfibi més gran i nombrós de la nostra fauna. És un animal inofensiu i molt beneficiós, doncs s’alimenta d’insectes que caça a la nit, quan la humitat és alta, amb gran voracitat, fins i tot predant erugues de processionària. La seva única defensa és la seva pell, que secreta una substància tòxica i irritant, fet que ha estat recollit amb gran exageració per la sabiduria popular.

Es reprodueixen a l’hivern, en masses d’aigua d’aigua més o menys permanents com tolls, basses i rius on femelles i mascles migren durant uns dies. Les femelles, de tamany més gran, deixen fins a 10.000 ous en llargs cordons gelatinosos enredats entre els objectes submergits. Els capgrossos triguen uns tres mesos en completar la transformació en petits gripauets de fins a 1cm que abandonen l’aigua a la recerca de territoris on s'alimentaran i creixeran. 

Però no aniran gaire lluny, el mascles mig quilòmetre, i les femelles fins a un i mig, sempre retornant a la mateixa massa d’aigua on van viure com a capgrossos, i és que els calàpets són molt fidels als seus orígens.