el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El cruixidell

El cruixidell (Emberizia calandra) és un dels ocells més comuns del nostre entorn. De mida relativament petita, fa uns 19cm d’alt (un pèl més gros que un pardal), té una coloració de marró clar a blanc, amb el dors fosc i el pit profusament pigallat. En destaca el seu bec, cònic i gran, propi d’un ocell que menja cereals i llavors, tot i que en època de cria també captura insectes.

Els cruixidells són fonamentalment sedentaris. Fan el niu a baixa alçada entre la vegetació i pot arribar a fer dues postes de 4 a 6 ous.

És fàcil d’observar en conreus i altres àrees obertes, doncs els mascles es posen en branques descobertes des del que reclamen les femelles: el cant del cruixidell, una mena de tot-tot-rrrrrriiiiii llarg i repetit fins la desesperació, és sense cap dubte, la banda sonora dels nostres secans.