el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El duc

El duc (Bubo bubo) és més gran dels rapinyaires nocturns, assoleix fins a 70 cm d’alçada i 4 kg de pes. El seu tamany el converteix en un depredador implacable que caça fins i tot guineus, tot i que la base de la seva alimentació són els conills i, sobretot, les rates.

Fa el niu a l’hivern, en esquerdes de roques on posarà de 2 a 4 ous, que la femella covarà durant 5 setmanes. Els polls volaran al cap de 55 dies i els pares els ensenyaran a caçar durant les següents setmanes, fins a la tardor, en que els joves es dispersen.

Té una distribució molt ampla, que avarca bona part del continent euroasiàtic, des de la Xina i Corea fins a la Península Ibèrica. Al nostre terme es pot trobar arreu i en tenim dos noms locals: dugu i gall carboner.

 

Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’6
Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’5
Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’4
Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’3
Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’2
Poll de Duc (Bubo bubo) a l·Espluga de Francoli, Conca de Barbera’1