el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El gafarró

El petit gafarró (Serinus serinus) o canari bord és un ocellet rodanxó de color groc, bec curt i cònic. És molt comú en ambients oberts, amb arbres dispersos, com conreus, prats i fins i tot parcs i jardins urbans. Solen moure’s en grups, tot cercant llavors de ravenisses i altres petites plantes, dieta que a la primavera, en entrar el període reproductor, complementa amb insectes i cucs.

Des de finals d’hivern els mascles s’exhibeixen tot cantant durant hores sense descans des d’un punt prominent o fent petits vols acrobàtics per a atraure les femelles, en un espectacle que es pot allargar fins al juliol. Nia en enforcadures de matolls i arbres i pot fer fins a tres postes d’uns 4 ous per temporada doncs la incubació dura uns 14 dies i els juvenils volen en tant sols 15 dies.

A l’hivern, la població es pot multiplicar per cinc amb l’arribada de poblacions que fugen del fred del centre d’Europa i del Pirineu.