El gamarús

Posted on Posted in el Francolí - Articles, Fauna de la Conca de Barberà

El gamarús és un rapinyaire nocturn molt lligat als ambients forestals. Robust i de talla mitjana (assoleix fins a 800g de pes i 45 cm de llarg) és ben conegut pel seu crit, un udol greu i trist com dient uhuu uh-uh-uhuu.

Caçadors quasi exclusivament nocturns, s’alimenten sobretot de rosegadors, tot i que petits ocells i insectes completen la seva dieta.

Fa el niu a l’hivern, preferentment en forats d’arbres vells però també a golfes de masos o vaumes de roca. Les postes són de 3 ous que la mare incuba 29 dies. Quan els polls tenen uns 35 dies salten del niu, tot i que no saben volar, i per aquest motiu hom diu que algú és un gamarús per referir-se a una persona maldestra i de poques llums.

 

.

Gamarús (Strix aluco). Natura Singular. Fauna de la Conca de Barberà.
Gamarús (Strix aluco). Natura Singular. Fauna de la Conca de Barberà.