el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El pinsà

El pinsà (Fringilla coelebs) és un petit ocell, del tamany d’un pardal molt comú a les nostres terres, especialment a l’hivern quan la petita població estival es veu reforçada per centenars de milers d’hivernants provinents del Pirineu, i també del Nord-Est d’Europa. Els mascles són molt acolorits amb caputxa grisa, cara i pit rogenc, ales i cua amb blancs, negres i verdosos. Les femelles i joves són més discrets amb tons marronosos, negres i blancs. El seu bec cònic revela una alimentació bàsicament granívora.

Solen volar en grans grups a l’hivern, però a la primavera, amb la marxa de la població hivernant, els pinsans mostren un comportament menys grupal: a partir de l’abril els mascles defensen un territori al voltant del niu que la femella fa en un arbre. Al llarg de l’estiu poden fer fins a dues postes de 4-5 ous, la incubació dura 13 dies i els joves s’envolen cap als 14 dies