el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

El tord

El tord (Turdus philomenos) és un ocell de talla mitjana (fa uns 20-22 cm d’alçada), de colors bruns i ventre cremós i pigallat . A les zones mediterrànies és molt comú en àrees boscoses, sobretot a l’hivern quan ens visiten milions d’hivernants provinents del nord d’Europa, però també a l’estiu en que una petita part de la població nia en boscos frescos i humits.

És un ocell omnívor que a l’estiu, en època reproductora, s’alimenta bàsicament d’insectes i altres petits invertebrats, mentre que a les estacions fredes les petites fruites com arboços, olives i altres petites fruites conformen la part principal de la seva dieta.

Desconfiat i inquiet, el tord troba la major part del seu menjar al terra remenant el sotabosc, i fins i tot àrees obertes, però es refugia en l’espessor d’arbres i matolls quan se sent amenaçat. A l’hivern, pot fer grans volades de fins a centenars d’individus que cap al vespre es desplacen, des de zones d’olivers on s’alimenten, fins al bosc, on passen la nit, un costum aprofitat pels caçadors per a fer-ne grans captures