El Xoriguer

Posted on Posted in el Francolí - Articles, Fauna de la Conca de Barberà

El xoriguer (Falco tinnunculus) és un falcó de mida mitjana (70-80 cm d’envergadura) força comú al nostre terme. És fàcil de veure a les planes, tot jugant amb el vent mentre es manté estacionari en l’aire. El seu objectiu és localitzar preses, tot sovint talps i ratolins, però també ocells i insectes, per a sorprendre-les des de dalt amb un atac en picat.

Sol fer el niu en cingleres i forats de masos i barraques. Les postes, de 3 a 6 ous tenen lloc als voltants de maig. Les poblacions a la tardor s’enriqueixen amb la dispersió dels juvenils i l’arribada de xoriguers hivernants provinents del Pirineu i del centre d’Europa.

Xoriguer (Falco tinnunculus) en vol. L'Espluga de Francolí. Natura Singular
Xoriguer (Falco tinnunculus) mascle. L'Espluga de Francolí. Natura Singular
Xoriguer (Falco tinnunculus) femella. L'Espluga de Francolí. Natura Singular