el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

L’esparver cendròs

L’esparver cendrós (Circus pygargus) és un dels rapinyaires més bonics que tenim a les nostres terres. És més petit del que sembla en veure’l volar, doncs les seves ales tenen una gran envergadura en proporció al seu cos. Aquesta peculiar anatomia està adaptada a la vida entre herbes altes i espigues, doncs vola gràcilment, a baixa velocitat i a poca distància de la vegetació per a localitzar les seves preses.
El nom de cendrós és degut a que els mascles  adults són grisos i negres, en canvi les femelles i immadurs tenen un color terròs.

 

És un ocell migrador que hiverna a zones àrides del centre i sud d’Àfrica i visita el Mediterrani per a criar, habitualment, en camps de cereals tot fent un niu al terra. Aquest hàbit reproductor és problemàtic doncs sovint la sega del cereal es completa abans que els polls abandonin el niu, per aquest motiu la Generalitat té un pla especial de protecció que inclou compensacions als pagesos a canvi de la protecció d’un perímetre al voltant del niu.

Esparver cendròs (Circus pygargus) mascle a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Abril 2016. (C) Pitu Amigó 2017
Esparver cendròs (Circus pygargus) jove a l'Espluga de Francolí (Conca de Barberà). Setembre 2017. (C) Pitu Amigó 2017