el Francolí - ArticlesFauna de la Conca de Barberà

L’esparver

L’esparver (Accipiter nisus) és un petit rapinyaire de la mida d’un colom, força comú en el nostre entorn. 

La part anterior de l’esparver, des del pap fins a les cuixes, és clar i mostra un característic ratllat horitzontal i fi, com si portés un pijama. El dors és fosc, de tons bruns en femelles i juvenils, i tons grisos en mascles adults, les potes i els ulls són grocs.

Aquest ocell de presa caça petits moixons, sobretot pardals i estornells, habitualment emboscant-los, amagat entre les branques dels arbres, però també empaitant-los entre la vegetació, doncs les ales arrodonides i la llarga cua el permeten maniobrar a gran velocitat a l’espessor dels boscos on viu.

A les àrees mediterrànies hi és present tot l’any, a l’estiu cria fent una posta de 4 a 6 ous. A l’hivern la població local és reforçada per l’arribada de gran quantitat d’hivernants provinents de les zones altes del Pirineu i d’altres zones més fredes del Nord i Centre d’Europa.

Col·loquialment, el nom d’esparver és utilitzat de manera genèrica a diverses espècies de rapinyaires.

L’exemplar de la fotografia és una femella immadura amb una presa a les urpes.