Confirmada la presència de musaranya d’aigua ibèrica a la Conca, única localitat a Catalunya.

Fa poc més d’un any, l’Eva Rodellas va observar musaranyes d’aigua a un riu a l’Espluga de Francolí. La seva paciència li va permetre identificar l’entrada semi-inundada del seu cau, des d’on aquests petits animalons de poc més de 8 cm sortien a gran velocitat, per a submergir-se a l’aigua a buscar menjar amb una agilitat remarcable. 

Ja des de l’inici forem conscients de la importància de la troballa i la  vam enregistrar a Ornitho.Cat, un portal de “ciència ciutadana” que permet als naturalistes tant professionals com aficionats compartir informació del seus avistaments. 

Ara fa uns mesos ens van contactar del Museu de Ciències Naturals de Granollers, doncs estaven fent un estudi, amb en Pere Aymerich, d’identificació de micromamífers aquàtics a través de l’ADN que es troba en femtes. Les anàlisis genètiques han confirmat que es tracta de la Musaranya d’Aigua Ibèrica (Neomys anomalus) una espècie la presència de la qual no havia estat mai confirmada a Catalunya.

Així doncs, aquesta és de moment l’única localització coneguda al Principat de la musaranya d’aigua ibèrica, una condició que ens hauria de conscienciar en la defensa dels cursos d’aigua de la Conca, que si bé són humils, són d'un valor ecológic indubtable.

Mussaranya d'aigua ibèrica (Neomys anomalus). Riu Reguer, l'Espluga de Francolí, Agost 2020
Mussaranya d'aigua ibèrica (Neomys anomalus). Riu Reguer, l'Espluga de Francolí, Agost 2020