El pi del Foradat

Article publicat a el Francolí l'Agost del 2014

Pocs arbres presentarem tan singulars com el Pí del Foradat, un pi blanc curiós per la forma del seu tronc robust, que forma un gran tirabuixó d’aproximadament un metre i mig de diàmetre i que es recolza al terra abans d’aixecar-se definitivament en una capçada espigada de quatre metres d’ample i deu d’alt.

La forma cargolada del pí és deguda a que quan era jove, prim i flexible, li va caure un arbre o una branca a sobre doblegant-lo fins al terra però no trencant-lo, i a partir d’aquí va a tornar a crèixer, cap amunt, buscant la llum. Amb els anys però, el tronc s’anat fent robust i l’arbre té un estat de salut excel.lent, res indica que la seva forma li dificulti el creixement.

Amb el seu vigor aquest arbre mostra una resilència impressionant, sobreposant-se a un inici catastròfic de la seva vida. És una gràfica metàfora de les voltes que dóna la vida, i de com sempre s’ha de crèixer, amunt, cap al Sol.

Espècie Pí blanc, Pinus halepensis
Presentat per Lluís Espasa i Rull
Perímetre del tronc a 1,30m 0,40 m
Perímetre del tronc a la base 0,40 m
Ample de la capçada 4 m
Alçada 10,8 m
Ubicació Al mas del Foradat, al sud de la Carretera de Prades abans del pont dels Torners
Coordenades 41°21'52.7"N 1°03'00.8"E

El pí del Foradat, Pinus halepensis. Vimbodí. Arbres Singulars.
El pí del Foradat, Pinus halepensis. Vimbodí. Arbres Singulars amb Lluís Espasa i Rull.

Era una tarda d’hivern, mig enuvolada que varem visitar al Lluís Espasa de cal Foradat al seu mas, un espectacular mirador sobre la Mata a la carretera de Prades on ha creat un espai ple de calidesa familiar.

Des que està jubilat hi passa molt de temps, arrencant les males herbes, donant de menjar als animals, recollint els ous al corral. Juntament amb el seu fill i no poc esforç i perseverància han domesticat el bosc dels voltants , aclarint el sotabosc tot deixant que els arbres creixin amb espai. En Lluís m’explicava: “Mira el que va sortir netejant el bosc, no es veia res de la forma del tronc doncs estava colgat de les herbes i esbarzers. Però un cop net és ben curiós de veure!