L’abellerol

Abellerol, merops apiaster, l'Espluga de Francolí

L’abellerol és, sense dubte, un dels ocells més bonics de la nostra fauna. El seu nom es deriva del fet que s’alimenta principalment d’abelles, vespes i borinots, que caça al vol amb el seu vol ultra ràpid i acrobàtic, però que menjarà després de posar-se a un arbre sec i eliminar el fibló amb gran destresa fregant-lo contra l’escorça. Sovint el trobareu en grans grups i el seu peculiar cant (un repetit “pruic” com si fos xiulat sota l’aigua) sempre anuncia la seva arribada.

És un ocell migrador que hiverna a l’Àfrica Central i estiueja al sud d’Europa on es reprodueix. Fa el niu en túnels de fins a 2m de fons que excava en talussos arenosos tous prop de l’aigua, formant de vegades grans colònies de centeners d’individus.

A l’Espluga el podem trobar a qualsevol punt del terme, però un dels millors punts per a observar-los és el camí de la Pena, abans d’arribar a la bifurcació de direcció única: els veureu posats als arbres secs, reposant o menjant i volant a gran velocitat, empaitant insectes frenèticament.

Abellerol, merops apiaster, l'Espluga de Francolí