L’àguila marcenca

El mes de març porta molts canvis al medi natural, els dies allarguen i ofeguen l’hivern, molts arbres floreixen i comença l’arribada dels ocells estivals. Entre els primers en arribar hi ha les àguiles marcenques (Circaetus gallicus), sempre al mes de març, fet del que se’n deriva el seu nom. Han fet una llarga travessa de 3500Km des del Sahel, a l’Àfrica , on han passat l’hivern, i han vingut al nostre país per a criar.

L’àguila marcenca és un ocell de mides grans, de 63 a 69cm d’alt, i que pot assolir quasi dos metres d’envergadura. S’alimenta bàsicament de serps, però també llargandaixos i gripaus que captura localitzant-los des de l’aire i llençant-s’hi en picat.

Aquest rapinyaire el podeu veure als secans de l’Espluga, planejant, sovint a poca alçada i també “fent l’aleta”, una maniobra que els permet mantenir-se quasi immòbils a l’aire per tal de poder localitzar la seva presa. És fàcil de reconèixer en vol doncs és molt blanca de sota però alhora sembla que porti una caputxa de color marró fosc.

Aguila marcenca, Circaetus gallicus, l'Espluga de Francolí