Les Jungles del Nepal

El Therai o terres baixes del Nepal és un territori dominat pels grans rius que baixen dels Himalaies com el Karnali, el Kali o Koshi. A la frontera amb l’Índia, aquests rius formen molts canals, que sovint estaran secs durant la major part de l’any configurant una plana al·luvial immensa. Al mes de Juny la coincidència del desglaç amb les setmanes de pluges intenses del monsó omple i desborda les lleres i canals i fàcilment canviarà el curs del riu.

.

 

 

 

 

Aquest sistema fluvial determina el medi de manera radical. A les terres baixes, on el clima és temperat durant tot l’any, es formen grans jungles sobre els bancs de sorra i els rius actuen com a grans autopistes de biodiversitat unint zones remotes mentre ofereixen un hàbitat a espècies molt amenaçades com el crocodril gavial o dofins d’aigua dolça

.

 

Cliqueu la foto per a accedir la galeria dels rius del Therai

Els boscos del Terai són frondosos i espessos, amb una notable diversitat d’espècies.

A Chitwan i Bardia el Sal (Shorea robusta) és encara l’arbre dominant dons no ha estat tallat (la fusta de Sal té un gran valor econòmic)

La cobertura del bosc és el que precisament permet aquesta biodiversitat.

.

 

 

 

 

 

 

.

Cliqueu la foto per accedir a la galeria del bosc

 

Els rinoceronts indis (Rhinoceros unicornis) són un altra de les joies naturals del Nepal. A diferència dels seus cosins africans aquests només tenen una banya i solen passar molt de temps a l’aigua.

L’acció decidida dels governs Indi, Nepalí i Pakistaní ha permès, de moment, salvar aquesta espècie de l’extinció doncs hi ha una gran demanda de banya de rinoceront per a la medicina tradicional xinesa que sosté la falsa creença que pot donar vigor sexual.

.

 

 

 

 

 

 

.

Cliqueu la foto per accedir a la galeria del rinoceront

Els Tharu han estat habitant les jungles del Therai des de fa segles, i hi estan adaptats tan física com culturalment, no només tenen la seva pròpia llengua sinó que són molt resistents a la malària, que fins al 1950 era endèmica a la zona.Els Tharu depenen de la collita d’arròs per a la seva supervivència, però tanta proximitat dels conreus amb el medi natural on hi sovintegen grans herbívors com l’elefant i el rinoceront genera conflictes.

.

Cliqueu la foto per accedir a la galeria dels tharu.

 

.

Quin soroll fa la jungla? quins animals podem veure al Therai?

El vídeo "Les Jungles del Nepal. El riu i el bosc al Therai" us transportarà als parcs nacionals de Chitwan i Bardia per a descobrir-ho.


Tots els continguts d'aquesta galeria formen part de l'exposició "Les Jungles del Nepal, el riu i el bosc al Therai" que es va exhibir al Museu de la Vida Rural entre el Setembre i el Novembre del 2015. Totes les fotografies foren subhastades, i la recaptació va ser destinada íntegrament a l'ajuda als damnificats del terratrèmol que, l'Abril anterior, va assolar el Nepal.