La primavera i l’estiu és temps de nius i polls. Molts moixons aprofiten els bons temps per a criar i ens ofereixen un espectacle tant tendre com efímer, doncs el període que els polls s’estan al niu és molt curt, sovint per sota de les dues setmanes.
Un niu al terra: Cotoliu
El Gerard de cal Tullet va trobar aquest niu de cotoliu (Lullula arborea) al seu tros, al terra, prop d’un aspersor on les herbes van crèixer sense ser llaurades. El niuet feia poc més de 8 cm de diàmetre amb els polls ben camuflats i perfectament immòbils, costava de veure fins i tot quan te’l assenyalaven, doncs semblava un forat a l’herba. En Gerard m’explicava com, ni el gos, ni altres animals eren capaços de detectar-lo. Mentre feiem les fotos, sentiem un reclam persistent, quasi nerviós. Era la mare que a pocs metres de distància intentava cridar la nostra atenció per a allunyar-nos del niu.
Les cotolius són ocells propis de prats i espais oberts, fan fins a dues postes l’any de 3-4 ous, la incubació dura 14 dies i els polls abandonen el niu en 12 dies.
Un niu en arbustos: Tallarol capnegre
L’Ignasi de cal Foradat va trobar un niu de tallarol capnegre (Sylvia melanocephala) mentre podava uns arbustos del seu jardí. Un niuet petit i ben teixit on hi havia tres ous, dels que en van néixer dos pollets al cap d’uns dies.
La mare era confiada, els tallarols són poc el·lusius i aquesta s’havia acostumat a l’anar i venir tranquil i curós de l’Ignasi, i tan aviat com ens separàvem 4 o 5 metres del niu ella tornava a incubar els pollets, o a alimentar-los.
El tallarol capnegre és un ocell insectívor, estrictament mediterrani, típic d'àrees boscoses, matollars i jardins. Poden fer dues postes l’any de fins a 4 ous, la incubació dura 13 dies i els polls s’envolen en 12-13 dies.