El fraret

Els frarets (Orobanche sp.) són unes plantes fascinants, comuns, però difícils d’estudiar i diferenciar-ne les espècies.

El seu nom comú es deriva de la forma de la planta: una tija solitària i gruixuda coronada per una espiga de flors, que en assecar-se i enfosquir-se recorden la caputxa i l’hàbit dels monjos. També se l’ha anomenat espàrrec bord.

El seu color sol anar des del groc fins al marronós, un color inusual, doncs aquestes plantes no tenen clorofil·la i extreuen tots els nutrients que necessiten de les plantes que parasiten. Tot i que algunes espècies d’Orobanche poden causar plagues importants en conreus intensius (per exemple girasol) , normalment són inofensives i les podem observar en marges de camins o boscos. Durant la major part de la seva vida, els frarets són simples arrels enterrades, però amb l’arribada de la primavera desenvolupen la part aèria florada que es manté tendra uns pocs dies, fins que les flors són fecundades i la planta s’asseca i allibera milers de llavors.