El Linx Ibèric (Lynx pardinus)

Article publicat a el Francolí el Febrer del 2024

 Som a la Serra d’Andújar (Jaén), des d’abans de la sortida del sol, estem esperant en un punt que ens permet observar una gran extensió de la vall aprofitada com a devesa: un bosc aclarit amb alzines, sureres, roures i matolls que s’alternen amb herbassars i pastures.

A mig matí sentim la fressa de garses fent crits d’alarma, ens assenyalen un linx (Lynx pardinus) que jau al sol, al peu d’un romaní mentre es neteja el pelatge tranquilament. Al cap d’una estona s’aixeca i comença a caminar entre els matolls amb parsimònia per tal de sorprendre alguna presa, normalment un conill, però també rosegadors o perdius. En apropar-se, podem apreciar que és una femella, que no sembla atavalar-se gaire per la nostra presència doncs passa prop nostre per a desaparèixer entre els matolls.

 

Linx iberic (Lynx pardina). Sierra de Andújar, Jaén. Natura Singular
Linx iberic (Lynx pardina). Sierra de Andújar, Jaén. Natura Singular
Linx iberic (Lynx pardina). Sierra de Andújar, Jaén. Natura Singular

El linx ibèric és el felí més amenaçat del planeta, cap l’any 2000 estava prop de l’extinció amb menys de 100 exemplars en estat salvatge, resultat de segles de persecució i de l’escassetat de conills arran de la mixomatosi. Mercès a diversos programes de protecció, la població s’ha recuperat arribant fins als 1668 que es van comptabilitzar el maig del 2023, però encara lluny dels 5000 que hi havia el 1960.