El Pi del Coll Vell

Article publicat a el Francolí l'Octubre del 2015

A les serres del Vilobí i de Senan hi tenim tresors naturals per a redescobrir, i el Pi del Coll Vell n’és un d’ells. Aquest arbre es troba prop d’una barraca, entre el camí i el marge que delimita la carena sobre la que progressa la pista. El tronc és recte, sòlid i gruixut, de 2,70 m de perímetre, sobre el que s’assenta la gran capçada de fins a 17 metres d’ample per 15,7m d’alt, que ha estat durament moldejada pel vent de Seré: encara li penja alguna branca seca resultat del darrer vendaval.

Amb la seva presència imponent i desafiant al Seré, el pi del Coll Vell fa guàrdia al darrer tram de les serres del nord del terme lliure de molins de vent, un entorn interessantíssim de conreus i muntanya seca que ens regala vistes de gran bellesa dels termes de l’Espluga, Blancafort i bona part de la Conca.

 

Espècie Pí blanc, Pinus halepensis
Presentat per Carlos Asensio
Perímetre del tronc a 1,30m 2,70 m
Perímetre del tronc a la base 3,00 m
Ample de la capçada 12-17 m
Alçada 15,7 m
Ubicació Al peu del Coll Vell de Senan, junt al camí de pujada.
Coordenades 41°27'25.1"N 1°06'15.7"E

El Pi del Coll Vell, Pinus halepensis. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars.

En Carlos Asensio és un vell conegut d’aquesta secció, doncs ja va aparèixer el Febrer del 2014, i d’aquella sessió hem recuperat aquestes fotos. Aquell dia ens va mostrar una pila d’abres, i el primer va ser el Pi del Coll Vell.

Es va acostar a l’arbre, mirant el paisatge que s’obria als peus i en girar-se va palpar l’arbre, com qui fa sentir la seva presència a un cavall per a que no s’espanti.

Fa uns dies vaig trobar-me el Carlos, era cap al tard i tornava del tros en el seu cotxe. En creuar-nos ens varem aturar a parlar, d’Arbres Singulars, és clar! Però també vam parlar de bèsties, per a futures col.laboracions amb el Francolí, i mentre marxava va dir “per aquí hi volta un falcó, sovint a aquesta hora”. Uns minuts més tard, planant suaument a poca alçada, va passar un falcó, seré i com si fos part d’una escena assajada.

El Pi del Coll Vell, Pinus halepensis. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars amb Carlos Asensio.