El castanyer vell de l’Hort de les Monges

Castanyer vell Hort de les Monges. Castanea sativa. PNIN Poblet. Arbres Singulars

Article publicat a el Francolí el Novembre del 2015

Els Castanyers són arbres fascinants doncs estan tan arrelats a la nostra cultura com a la terra on creixen. a tardor no seria la mateixa sense l’olor caramelitzada de les castanyes torrades, ni sense els colors verds, grocs i taronges de les seves fulles per aquestes dates, i per tot Europa abunden les històries i llegendes relacionades amb castanyers vells.
És un arbre freqüent en les nostres muntanyes i el Castanyer vell de l’Hort de les Monges, a la vall de Castellfollit és el més destacable i segurament el més vell. Es tracta d’un arbre molt vell i gros, amb un tronc colossal, de més de 10m de perímetre a la base, del que en surten branques i llucs, grans com arbres i que asolint una alçada considerable conformen una capçada dispersa, però vigorosa. L’escorça, profundament clivellada, i marcada per cicatrius de mil branques ja mortes, embolcalla la soca principal, que al sembla tan ampla com alta, dóna a l’arbre un aspecte grotesc i llegendari.

 

La Laura i l’Irene m’acompanyaven en una passejada tot pujant pel camí de l’Hort de les Monges. Ja passat el riu, jo m’estava pel camí, mente elles, amb l’energia pròpia de la joventut, recorrien tots els senderons dels voltants, quan em van cridar: “Tiet Pitu!, vine cap aquí que hi ha un arbre molt gros!”. “No pot ser” -vaig contestar -“els castanyers grossos són a l’altre costat del riu” deia jo mentre m’hi acostava.
I allà, sobre un turonet fet per les mateixes arrels s’aixecava aquest colós, vigilant el bosc amb l’actitud serena de qui el temps ja no li fa mal. Elles reien en veure la meva cara incrèdula i de badoc… jo que creia que coneixia tots els castanyers grossos de Castellfollit!Però el Bosc sempre et dóna sorpreses.

Espècie Castanyer, Castanea sativa
Perímetre del tronc a 1,30m 6,90 m
Perímetre del tronc a la base 10,50 m
Ample de la capçada 8-10 m
Alçada 14,4 m
Presentat per Laura i Irene San i Amigó
Ubicació A l’Hort de la Monges, a la Vall de Castellfollit (PNIN Poblet, Vimbodí). Accediu-hi a través del camí (tancat amb cadena) que surt de la carretera de Castellfollit, passat el riu, a uns 400m en una zona de bosc recentment net i esclarissat pel personal del Paratge.
Coordenades 41°21'06.1"N 1°03'43.2"E

Castanyer vell Hort de les Monges. Castanea sativa. PNIN Poblet. Arbres Singulars