El reboll de les dues barraques

Article publicat a el Francolí l'Octubre del 2013

Al pla de Noré, en ple secà de l’Espluga hi ha un magnífic exemplar de Reboll de fulla petita. Aquesta classe de roures assoleixen una mida més aviat reduïda (fins a 15m d’alçada) i com el seu nom indica tenen fulles petites de 2-3 cm de llarg i amb una vora punxeguda. L’arbre del que parlem és de gran bellesa, amb un sol tronc ben gruixut i recte fins l’enforcadura de la que surt tot un embrancat rodó, complex i magnífic. L’arbre és exuberant, de fullam espès i vigorós, i la seva copa és tan ampla que a sota hi amaga dues barraques.

No hi ha cap dubte que els amos han tingut gran cura de l’arbre que s’eleva al bell mig de la “plaça” que hi ha entre les dues construccions, donant-hi ombra i un ambient fresc i sorprenentment acollidor.

Espècie Reboll de fulla petita, roure de fulla petita, Quercus faginea valentinae
Presentat per David Altarriba i Pàmies
Perímetre del tronc a 1,30m 2,75 m
Perímetre del tronc a la base 3,80 m
Ample de la capçada 16-17 m
Alçada 14 m
Ubicació Al terme de l’Espluga, al pla de Noré. En un marge entre sembrats i vinyes.
Coordenades 41°25'05.8"N 1°08'28.8"E

El reboll de les dues barraques, Quercus faginea valentinae. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars amb David Altarriba i Eva Rodellas.

El David del Manyo és un dels grans coneixedors del Terme, i com a bon caçador és un amant de la natura. Tan aviat com li vaig comentar el projecte d’Arbres Singulars es va prestar a col.laborar, i només uns dies més tard ja em tenia una llista preparada. El primer fou aquest vell reboll, que li va ensenyar en Carlos Asensio. I és que no només el David coneix l’Espluga com a lloc, sino que coneix la gent, sap amb qui ha de parlar... i així, en uns dies ha localitzat els amos i els parcers que s’encuiden, per a preguntar-los si els sembla bé que en fem una contribució pel Francolí.

 

 

El reboll de les dues barraques, Quercus faginea valentinae. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars amb David Altarriba.
El reboll de les dues barraques, Quercus faginea valentinae. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars.