Les sequoies de la Pena

Article publicat a el Francolí el Setembre del 2013

Al Jardí de la casa forestal de la Pena hi ha una desena de sequoies, les més velles de les quals foren plantades fa uns 100-120 anys pels forestals.

En destacaré una que hi ha als horts dels darrera, a uns 50m al sud de la casa, que té unes dimensions notables amb 4,55 m de perímetre de tronc i 23m d’alçada: podria ben bé tractar-se d’un dels arbes més grans del terme. L’estat de salut que mostren aquestes sequoies és bo, si bé la més grossa té el brot principal sec al capdamunt de la copa.

Les sequoies són els arbres més grans del planeta. A Califòrnia, d’on en són orihundes n’hi ha de fins a 3.500 anys d’edat i troncs de 10m de diàmetre... bé, les nostres no són tan espectaculars però són prou grosses i ajuden a fer-se’n una idea.

El proper cop que sigueu a la Pena us recomano que dediqueu un temps per passejar l’entorn únic que és jardí i els horts de la casa, i sobretot, no deixeu de visitar les sequoies!

Espècie Sequoia gegant, Sequoiodendron giganteum
Presentat per Eva Rodellas i Fontiguell
Perímetre del tronc a 1,30m 4,55 m
Perímetre del tronc a la base 5,80 m
Ample de la capçada 12 m
Alçada 23 m
Ubicació A la Pena. En l’hort que hi ha a la part del darrera de la casa dos marges per sota del camí que porta a la bassa.
Coordenades 41°21'39.6"N 1°05'31.9"E

La sequia de la Pena, Sequiodendron giganteum. L'Espluga de Francolí, PNIN Poblet. Arbres Singulars.

L’Eva em va dir que volia presentar les sequoies de la Pena, i no em va estranyar gens, doncs de fa temps que sempre que hi puja s’acosta a aquests gegants i els intenta abraçar com si n’esperès rebre’n la seva força.

Després d’ajudar-me a mesurar els arbres em preparo per a fer fotos i no la veig enlloc... la busco i finalment la trobo darrere del tronc, enfeinessada treient les heures que intenten enfilar-s’hi i que a la llarga les podrien matar.

 

 

La sequia de la Pena, Sequiodendron giganteum. L'Espluga de Francolí, PNIN Poblet. Arbres Singulars amb Eva Rodellas.
La sequia de la Pena, Sequiodendron giganteum. L'Espluga de Francolí, PNIN Poblet. Arbres Singulars. Pinya