El Reboll de Vinganya

EL reboll de Vinganya, Vimbodí, Quercus faginea valentinae, Arbres Singulars

Article publicat a el Francolí el Març del 2015

Als voltants de Riudabella, al terme de Vimbodí, hi sovintejen alzines i rebolls molt vells i de gran talla, i el Reboll de Vinganya és per a mí el més notable per edat, tamany i bellesa.

És fàcil de trobar i d’accedir-hi, només cal que prengueu la carretera de Riudabella, un cop passat el desviament del castell en direcció Vimbodí, trobareu un corral a ma dreta en una corva, és el corral de Vinganya, i si mireu en direcció contrària el veureu, a uns 300 metres a l’Oest. L’arbre és molt gros i és difícil perdre-se’l doncs està situat al capdamunt d’un marget que hi ha al mig de la vinya, cosa que permet admirar la forma i el perfil d’aquest exemplar.

Es tracta d’un reboll de fulla petita, Quercus faginea valentinae monumental i elegant, amb una sola soca imponent de 3,65m de diàmetre a 1,30m d’alçada que s’alça fins als 18m (una alçada notable per un arbre d’aquesta espècie que hom que diu sol assolir els 12m d’alçada). La capçada però, no és molt ampla, almenys relativament a l’alçada de l’arbre, però és vigorosa doncs l’arbre té un molt bon estat de salut.

 

El reboll de Vinganya, Vimbodí, Quercus faginea valentinae, Arbres Singulars, amb Ramonet Amigó.

El Ramonet és un d’aquests espluguins per als qui sobren presentacions, doncs haurieu de fer molts quilòmetres per a trobar algú que no el conegui. I és que el Ramon, social de mena i força activa de la vida cultural del poble, sempre té un minut per a tú, per a fer-la petar, escoltar-te o ajudar-te i en aquest cas sabia que podia comptar amb ell per a que em trobés grans arbres, doncs la seva afició a la bicicleta de muntanya l’ha convertit en un coneixedor excepcional del terme.

“Aquest reboll el veia des del camí anant amb la bici” em diu mentre l’examina el tronc amb ullls d’expert tot passant-hi la ma per sentir la textura. Del terra en recull un tros d’escorça i l’esmicola entre les mans i resignat em diu “l’escorça no fa olor, però la fusta segur que en fa, em fascina l’olor de fusta de roure quan treballo, però arbres com aquest no s’haurien de tallar mai”.

 

 

EL reboll de Vinganya, Vimbodí, Quercus faginea valentinae, Arbres Singulars

Espècie Reboll de fulla petita, roure de fulla petita, Quercus faginea valentinae
Presentat per Ramonet Amigó i Carulla
Perímetre del tronc a 1,30m 3,65 m
Perímetre del tronc a la base 5,60 m
Ample de la capçada 16-20 m
Alçada 18 m
Ubicació Al terme de Vimbodí, prop de Riudabella. A 300 metres a l'oest del Corral de Vinganya (PK 3,300 de la carretera TV-7003)
Coordenades 41°22'22.1"N 1°01'49.8"E