El xop de la bassa d’en Jan

Article publicat a el Francolí el Febrer del 2015

El Parc Fluvial de l’Espluga és, per a mí, un dels gran encerts del nostre poble dels darrers anys, rehabilitant l’espai entre la Font Baixa i la Font Major. Tot passejant, hi podem gaudir d’un Francolí que flueix vida entre arbres meravellosos, alguns d’ells són dels més espectaculars del poble.

Avui presentem el Xop de la Bassa d’en Jan, un formós arbre que es troba en un extrem del parc, entre el riu i la bassa que hi ha al davant de Drac Actiu.

Aquest és un xop molt gran, amb una soca esvelta que aixeca una capçada de 18m de diàmetre i 35m d’alçada. El tronc, d’escorça grisa i clivellada, és sólid i gruixut, amb un perímetre de 3,60m a 1,30m d’alçada i 4,80m a la base. L’estat de salut de l’arbre és molt bó com cal esperar d’un arbre que es troba en el seu ambient natural, el marge d’un riu, amb una aportació constant i il.limitada d’aigua.

Espècie Xop canadenc, Populus x canadensis
Presentat per Josep Amigó Callau
Perímetre del tronc a 1,30m 3,60 m
Perímetre del tronc a la base 4,80 m
Ample de la capçada 18 m
Alçada 35 m
Ubicació Al Parc Fluvial, ja tocant a la font major, entre la Bassa d’en Jan i el riu Francolí
Coordenades 41°23'57.3"N 1°06'09.3"E

Xop de la bassa d'en Jan, amb Josep Amigó, l'Espluga de Francolí, Arbres Singulars

El Josep de cal Guixer és un personatge com n’hi ha pocs. Ordenat i perfeccionista, actiu i assenyat, és, sobretot, un apassionat de l’Espluga.

Fa uns dies varem anar junts a veure aquest gran xop per mesurar-lo i fer les fotos. M’explicava que, quan era petit, els vailets del poble anaven a banyar-se a la Bassa d’en Jan: “en aquest cingle de pedra que hi ha, aquí tocant al camí, la gent s’hi posava com si fos la platja , fins hi tot alguns valents es varen fer una barca”.

De l’arbre estant, és fàcil imaginar-se l’escena, en blanc i negre, de la mainada jugant alegres a l’aigua. Imatges de les que ha estat testimoni el Xop de la bassa d’en Jan i dolços records d’infància del pare.

 

Xop de la bassa d'en Jan, l'Espluga de Francolí, Arbres Singulars
Xop de la bassa d'en Jan, l'Espluga de Francolí, Arbres Singulars