El Reboll del Pau de cal Nicasi

Article publicat a el Francolí l'Agost del 2013

El reboll del Pau és un arbre francament impressionant, vigorós, de forma rodona i capçada amplíssima. D’aquests que no m’esperava de trobar a l’Espluga (quin absurd!). L’estructura de l’arbre insinua que fa uns segles fou tallat i del peu en van rebrotar diverses soques . La base que no és completament visible per la brossa vegetal que s’hi acumula, forma un tronc molt impactant per les seves dimensions: busqueu la manera d’arribar fins a la soca per a apreciar-ho. Llavors mireu cap amunt i al vostre voltant, tot és roure. Potser pel pas dels segles que s’hi respira, o potser per magnitud de la cúpula de llum, ombres i troncs que són columnes, us semblarà que sou en una catedral.

 

Espècie Reboll cerrioide, Quercus cerrioides
Presentat per Miquel Bonet i Vidal
Perímetre dels troncs a 1,30m 3,00 m, 2,05m i 1,15m
Perímetre del tronc a la base 5,80 m (estimació)
Ample de la capçada 17-22 m
Alçada 11 m
Ubicació Al terme de l’Espluga, partida del mas de Boqué.

A la carretera que porta a l’abocador comarcal. L’arbre es troba al límit d’un bosquet que hi ha a uns 100m al sud de la corva, al fons del barranquet que es travessa abans de pujar cap a les instal.lacions.A l’entorn de l’arbre hi ha sembrats i un bosquet mixt de pins i rebolls destacant altres roures de dimensions considerables.

Coordenades 41°25'06.9"N 1°07'52.1"E

El Reboll del Pau, Quercus cerrioides. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars

Vaig demanar al Miquel que m’ensenyés algun arbre, gros i bonic, per a aquesta secció del Francolí i em va dir: “te n’ensenyaré un que no sé si és prou gros però que a mí m’agrada molt, tot i que fa anys que no hi vaig”.

La veritat és que, com ell, no n’estava segur del que donaria de sí. Obviament havia de ser un arbre de gran bellesa, fa una colla d’anys fou el protagonista d’un cromo de l’Àlbum de l’Espluga, amb una foto precisament del Miquel.

Cinta mètrica en mà, hi varem anar, però els esbarzers no ens deixaven apreciar la soca. En vorejar l’arbre finalment teníem una perspectiva de l’interior amb els seus tres troncs que surten d’un gran peu.

Estava emocionat i el vaig abraçar

 

El Reboll del Pau, Quercus cerrioides. L'Espluga de Francolí. Arbres Singulars, amb Miquel Bonet.