El xiprer del molí de Guasch

Xiprer del molí de Guasch, Cupressus semprevirens stricta, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars.

Article publicat a el Francolí el Desembre del 2015

Pocs arbres hi ha tan carregats de simbolisme com els xiprers, i el del Molí de Guasch és un senyal per a viatgers.

Plantat al davant de l’entrada del mas, aquest arbre s’alça 20 metres, vertical i mirant al cel, èssent ben visible des de la distància, antiga senyal que indicava que en el mas s’oferia el pa i el trago, o fins i tot un recer on passar la nit.

La capçada, estreta i estilitzada parteix d’un gros tronc de 2,14m de perímetre, de fusta sòlida i molt dura. L’escorça grisa que el cobreix no amaga la cicatriu d’un llamp que va atravessar aquest xiprer, ja fa més de vuitanta anys. I és que aquest arbre és un supervivent, posteriors impactes de llamps van arribar a escapçar-lo, però només temporalment, doncs el vigor del brancam n’ha tapat qualsevol rastre

Xiprer del molí de Guasch, Cupressus semprevirens stricta, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars.

En Xavier de cal Molí de Guasch sent aquest xiprer com un símbol de la família, un enllaç amb el seu avi en Trini Guasch i Oliva, a qui mai no va conèixer, i que va anar a viure al mas el 1910.

“Llavors el xiprer ja era gros”, m’explica, “jo crec que ha de tenir uns cent cinquanta anys”, cosa que el seu oncle Josep confirma: “quan jo era petit un home de més de vuitanta anys em va dir que de nen el va veure com el plantaven”.

La conversa es torna un esdeveniment de família amb l’arribada del Josep Maria, pare del Xavier i la tieta Inés. M’expliquen històries fascinants que entrellacen la vida de l’arbre amb les de diverses generacions de la família, tots amb profundes arrels a la terra, i en el temps.

Espècie Auró negre, Acer monspessulanus
Perímetre del tronc a 1,30m 2,15 m
Perímetre del tronc a la base 2,35 m
Ample de la capçada 3,5-4,5 m
Alçada 20,1 m
Presentat per Xavier Guasch i Bota
Ubicació Al davant del Molí de Guasch, just a l’altre costat del camí.
Coordenades 41°24'04.3"N 1°05'20.0"E

Xiprer del molí de Guasch, Cupressus semprevirens stricta, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars.