El xop de la granja del Civit

Article publicat a el Francolí el Gener del 2014

Anant per la carretera cap a a Blancafort, en creuar el Reguer, podeu observar un arbe que s’alça ferm i solitari en mig de la plana com si fos un centinella. Es tracta del Xop de la Granja del Civit, un xop Canadenc de gran vellesa que a persar de la seva joventut ha assolit unes dimensions monumentals amb soca de 4,6m de perímetre, alçada de 28,7m i una amplíssima copa d’uns 30m d’embergadura.

El Xop Canadenc és un híbrid entre xops autòcton i americà que es troba a Catalunya des de fa diversos segles. El seu creixement ràpid, la seva adaptabilitat i la facilitat de reproduir-lo per estaques l’han fet molt popular com a arbre ornamental i fustaner i ara és una espècie comú a bona part d’Europa Occidental

 

Espècie Xop canadenc, pollancre canadenc, Populus x canadensis
Presentat per Sagrari Melero i Josep Maria Civit
Perímetre del tronc a 1,30m 4,60 m
Perímetre del tronc a la base 5,30 m
Ample de la capçada 28-34 m
Alçada 28,7 m
Ubicació Al jardí de la granja del Civit. A la carretera de l’Espluga a Blancafort (TV2336) just abans de creuar el Reguer.
Coordenades 41°24'52.1"N 1°06'40.1"E

El xop de la Granja del Civit, Populus x canadensis. L'Espluga de Francolí. Natura Singular.
El xop de la Granja del Civit, Populus x canadensis. L'Espluga de Francolí. Natura Singular amb Sagrari Melero i Josep Maria Civit.
El xop de la Granja del Civit, Populus x canadensis. L'Espluga de Francolí. Natura Singular amb Sagrari Melero i Josep Maria Civit.

En Josep i la Sagrari ens van obrir les portes del seu jardí un matí d’hivern en que l’arbre ja no tenia cap fulla, la qual cosa permetia apreciar el brancam de la seva imponent copa. Ens van explicar que aquest no és un arbre molt vell, doncs es va plantar fa només uns 40 anys, però el rec continuat i la cura de la família l’han convertit en un arbre esplendoròs

Potser per aquesta joventut, o potser perque el veien cada dia, ells dubtaven si el seu arbre seria un exemplar prou gran per a sortir al Francolí però curiosament aquest arbre té la soca més grossa que hem publicat fins ara!