Els castanyers vells de Castellfollit

Article publicat a el Francolí el Desembre del 2013

A la vall de Castellfollit hi ha un grup de castanyers molt vells i amb soques monumentals de més de 4m de perímetre. Són ben coneguts doncs es troben a banda i banda del camí pujant cap a la casa forestal. Precisament el nostre protagonista d’avui es troba just al peu de la carretera com un ent que vigila el bosc, majestuós, sabi, poderós i envoltat de 5 germans de presència igualment imponent.

Introduïts pels romans, els castanyers s’han naturalitzat amb èxit a Catalunya afavorits per plantacions destinades a l’aprofitament humà. I és que d’aquest arbre no només se n’aprofiten les castanyes sino que la seva fusta, resistent a l’humitat és apreciada per fer mobles, bótes o tanques: els castanyers es solien tallar de soca-rel per a que en rebrotessin branques llargues i ben rectes que se n’anomenen perxes.

Afortunadament, els nostres castanyers varen sobreviure el pas dels segles i ni les destrals, ni recentment l’enfermetat del xancre han pogut amb ells.

 

Espècie Castanyer, Castanea sativa
Presentat per Eva Bonet i Vidal
Perímetre del tronc a 1,30m 4,35 m
Perímetre del tronc a la base 6,40 m
Ample de la capçada 12 m
Alçada 10,0 m
Ubicació Al terme de Vimbodí. A la vall de Castellfollit, a 2,3 Km de la cruïlla de la carretera de Prades.
Coordenades 41°21'03.6"N 1°03'36.1"E

Els Castanyers vells de Castellfollit. Castanea sativa. Vimbodí. Arbres Singulars.
Els Castanyers vells de Castellfollit. Castanea sativa. Vimbodí. Arbres Singulars amb Eva Bonet.

Des del primer moment que varem parlar de la idea d’Arbres Singulars pel Francolí, l’Eva va oferir-se a presentar els Castanyers de Castellfollit, els seus arbres favorits.

Així doncs, varem aprofitar un matí assoleiat de Novembre per a acostar-nos-hi, medir-los i fer-ne unes fotos. Els arbres estaven en ple esplendor tardorenc amb les fulles grogues i ocres. L’Eva s’hi acostà i va mirar encuriosida a l’interior del gran forat de la soca, just un instant abans d’entrar-hi: “Tenen tanta presència, són com personatges màgics del bosc” deia des de l’interior de l’arbre.

Certament, aquests possiblement siguin els arbres del nostre entorn que millor evocarien l’univers màgic de Tolkien o Arthur Rackham.