El xop del Molí del Bou

El xop del molí del Bou, Populus x canadensis, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars

Article publicat a el Francolí l'Agost del 2015

 

A pocs metres de l’entrada de l’Espluga hi trobem el Xop del molí d’en Bou, un arbre que segons esmenta en Martí Boada al seu llibre Arbres Remarcables de Catalunya, 100 ombres colossals (Brau Edicions, 2011) és xop canadenc més gran de Catalunya.

És un arbre magnífic i de gran bellesa, creixent al costat de la bassa del molí aquest exemplar s’ha alçat fins als 24m a partir d’un tronc recte, sòlid i molt, molt gruixut. Tot és monumental en aquest arbre, la capçada s’eixampla fins als 20m, i és que moltes de les branques són grosses com arbres adults.

Com hem dit, el xop està ubicat al costat de la bassa del Molí del Bou, per la banda que toca a la carretera. Si es circula direcció al coll roig és impossible no veure’l a mà dreta, uns metres abans de la Creu del Terme.

Si voleu quedar impressionats,atureu-vos un moment i acosteu-vos al tronc, sentiu la força d’un arbre majestuòs i monumental.

Espècie Xop canadenc, Populus x canadensis
Perímetre del tronc a 1,30m 4,60 m
Perímetre del tronc a la base 6,20 m
Ample de la capçada 20 m
Alçada 24 m
Ubicació Al costat de la bassa del molí del Bou, a pocs metres de la Creu del Terme.
Coordenades 41°23'43.8"N 1°06'36.5"E

Xop El xop del molí del Bou (amb JM Bou) , Populus x canadensis, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars
El xop del molí del Bou, Populus x canadensis, l'Espluga de Francolí. Arbres Singulars

En Josep Maria Bou és part d’una vella nissaga de l’Espluga que es remunta al segle XII. El seu pare encara va fer farina en aquest antic molí i un dia del 1955 va plantar aquest xop al costat de la bassa. “El pare va plantar tot un renc de xops al costat de la bassa” m’explica el Josep Maria, “però ara nomès queda aquest, però m’enrecordo que els va plantar el 1955 perquè és l’any que vaig nèixer. Ja veus que tampoc té tants anys, però com que té tanta aigua com vol s’ha fet molt gros”.

Quina connexió tan forta entre amo i arbre, els dos arrelats profundament a l’Espluga, a la mateixa casa pairal i nascuts al mateix any.