Article publicat a el Francolí el Juny del 2024
A l’Estuari del riu Forth, a Escòcia hi ha l’illa de May, un petit illot deshabitat i lliure de depredadors, on hi ha grans colònies de diferents animals marins entre els que hi ha el fraret (Fratercula arctica), un simpàtic ocell de mida mitjana, colors vistosos i un aspecte que recorda als pingüins, els seus cosins de l’hemisferi sud.
Durant la major part de l’any els frarets viuen a mar obert, alimentant-se de peixos que pesquen capbussant-se, tot nedant sota l’aigua batent les ales, com si volessin. Es distribuixen per bona part de l’Atlàntic Nord i a hivern també es poden observar a la mediterrània occidental.
Els frarets nien en un cau excavat al terra, al capdamunt de grans penya segats, i els dos progenitors fan torns per a covar un únic ou i alimentar el poll. A finals d’estiu, els frarets immadurs abandonen el cau i la terra ferma. Durant diversos anys, els joves viuen exclusivament al mar, fins que cap als 5 anys d’edat, en assolir la maduresa sexual, tornen per primer cop a terra ferma. Tot seguint un impuls irrefrenable van cap al Nord i localitzen alguna colònia en un illot remot i deshabitat per a trobar i establir una parella de per vida. Junts excaven un cau on, cada primavera, la parella hi tornarà per a trobar-se uns mesos per a criar.