El gavial

Article publicat a el Francolí el Maig del 2024

Les aigües del riu Karnali baixen vives i oxigenades al seu pas pel Parc Nacional de Bardia, al Nepal. Tot és vida en aquest gran riu que, en poc més de 500 Km, va des de les glaceres dels Himalaies fins a la jungla tropical de Bardia, el curs del riu és ple de peixos i d’una gran diversitat d’animals.

Mentre travessem el riu, veiem una ombra que es mou sota la superfície de l’aigua, a primera vista sembla un tronc, però és un animal doncs es mou a contracorrent i amb parsimònia. Finalment, surt a la superficie a respirar i veiem que es tracta d’un cocodril gavial, la protuberància del seu musell revela que és un mascle, i uns metres més enllà descobrim el seu harem de femelles, que reposa en el banc de sorra.

Gavial (Gavialis gangeticus) a Nepal. Natura Singular.
Gavial (Gavialis gangeticus) a Nepal. Natura Singular.

El gavial és un crocodril molt gran, pot arribar fins als 6m de longitud, que es carateritza per tenir una mandíbula estreta i allargada d’on en surten 110 dents punxagudes i esmolades que utilitza per a capturar peixos, la seva única presa.

Aquest animal fou, en temps recents, abundós i amplament distribuit per tots els grans rius del subcontinent indi. Actualment però, es troba en perill crític, doncs la contaminació, sobrepesca de peixos i proliferació d'infraestructures fluvials n’han reduït la població salvatge a menys de 250 individus adults, distribuits en petits nuclis poblacionals aïllats.